Evangélikus Országos Gyűjtemények

A Tanácsköztársaság és az evangélikus egyház

Budapest – A Magyarországi Luther Szövetség és az Evangélikus Országos Gyűjtemények szervezésében került sor 2019. szeptember 26-án dr. Korányi András egyháztörténész, egyetemi tanár (EHE) A Tanácsköztársaság és az evangélikus egyház című előadására. Az alkalmon bevezető gondolatokat mondott Lackner Pál.

Gyűjteményfejlesztés – értékmentés

Az evangélikus egyház pótolhatatlan értékeit őrzik a gyűjteményei. Vajon mit tudunk utódainkra hagyományozni? Meglévő és veszendő értékeinket meg tudjuk-e menteni? E kérdésekre válaszként az Evangélikus Országos Gyűjtemény (Levéltár, Könyvtár, Múzeum) 2017–2019 közötti gyarapodásának néhány példájával szeretnénk arra buzdítani egyházunk híveit, hogy egyháztörténeti értékeiket, egyházi fotóikat bízzák egyházi közgyűjteményeinkre.

Tudós lelkészek nyomában, kincsek között

A Magyarországi Evangélikus Egyház Prónay Sándor-díját vehette át Alpárné dr. Szála Erzsébet professor emerita, a soproni líceum műemléki könyvtárának könyvtárosa, akit az egyház írott és tárgyi emlékeinek tudós és gondos gyűjtéséért, gondozásáért és bemutatásáért végzett munkájának elismeréseként jutalmaztak ezzel a kitüntetéssel – szólt a sajtóhír. Az ünnepség, amelyen egyházunk legmagasabb kitüntetéseit átadták az idei díjazottaknak, november 11-én zajlott a budapesti Deák téri evangélikus templomban. A kitüntetés átvétele utáni percekben, még a helyszínen kértük beszélgetésre a díjazott kutatót-oktatót.

Mályusz Elemér-emlékülést tartottak

Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) és az Evangélikus Országos Gyűjtemény (EOGY) szervezésében 2018. november 29-én Mályusz Elemér-emlékülést tartottak az Üllői úton.

Mályusz Elemér-emlékülést tartanak

Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház és az Evangélikus Országos Gyűjtemény tisztelettel meghívja a Mályusz Elemér (1898–1989) születésének 120. évfordulójára rendezett emlékülésre.

Novák Katalin államtitkár járt országos központunkban

Budapest – Prőhle Gergely országos felügyelő a Magyarországi Evangélikus Egyház Üllői úti székházában 2018. november 5-én vendégül látta Novák Katalin család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkárt, a Fidesz alelnökét, valamint a Nők Magyarországért Klub tagjait. Az idei nőnapon alakult klubot polgári értékrendű, befolyással bíró nők alapították a magyar kultúra és a nemzeti identitás megőrzéséért és gazdagításáért. A vendégek megtekintették levéltárunk féltett kincsét, Luther Márton végrendeletét is, mely egyben a nők megbecsülésének, az anyaság elismerésének első fontos dokumentuma is. Prőhle Gergely bemutatta Novák Katalinnak a CSOK-ot igénybe vevő lelkészek további egyházi támogatásáról szóló zsinati előterjesztés szövegét.

A reformáció öröksége: Luther és Hamlet, a wittenbergi diák

Budapest – A Magyarországi Luther Szövetség és az Evangélikus Országos Gyűjtemények nyilvános előadásokat rendez havonta az Evangélikus Országos Múzeumban. A Reformáció öröksége – 2018 című sorozatban 2018. március 22-én dr. Fabiny Tibor (Károli Gáspár Református Egyetem) tartott előadást Luther és Hamlet, a wittenbergi diák címmel. Ezúttal a Magyar Shakespeare Bizottság is a rendezvény társszervezője volt.
Feliratkozás RSS - Evangélikus Országos Gyűjtemények csatornájára